Spaningar från vårens mässor

De senaste veckorna har två av årets största branschmässor inom inredning och design gått av stapeln – Formex och Stockholm Furniture Fair. Trots att majoriteten fortfarande kretsar kring massproduktion och nykonsumtion så tycker jag ändå det är roligt att se att vi 2025 äntligen börjar få in ett hållbarhetsperspektiv på allvar. Jag upplever ett stort skifte i fokus under de senaste fem åren. Numera finns det både nischade utställningar, föreläsningar, rundvandringar, utmärkelser och såklart även företagsmontrar som fokuserar starkt på hållbarhet och återbruk. Jag tänkte göra en liten summering med några highlights som jag uppskattade och gärna vill lyfta fram, stort som smått.

FORMEX

Senaste åren har Formex tagit in hållbarhetsprofilen Maria Soxbo i sitt team, vilket verkligen har hjälpt till att sätta just hållbarhet på agendan. Under vårens mässa kunde vi bland annat besöka caféet Conversation Piece, till stor del uppbyggt av återbrukat material från tidigare mässor som annars skulle ha slängts. Det fanns även en utställning kallad Sustainability Stand (på bilden ovan) som enbart fokuserade på att lyfta fram flertalet småskaliga, hållbara aktörer.

Detta var också tredje året som den nya utmärkelsen Sustainability Award delades ut. I år gick priset välförtjänt till Tvåla & Tvaga, ett litet Göteborgsbaserat företag som tillverkar tvålar med noga utvalda ekologiska råvaror. Deras produkt “Skina” är en fast tvål som inte bara kan användas till kroppen utan funkar precis lika bra till även disk, städ och tvätt – en helt genial produkt! En annan av mina personliga favoriter bland de nominerade företagen var Time to Candle, ett litet företag som samlar in överblivna ljusstumpar från restauranger och använder till att skapa nya vackra ljus. Återbruk och avfallsminimering i sin bästa form!

STOCKHOLM FURNITURE FAIR

Den här mässan har starkt fokus på skandinavisk design och är en del av Stockholm Design Week. Jag upplevde inte ett lika tydligt övergripande hållbarhetsfokus på denna mässa, men det fanns däremot många kreativa utställare som implementerat återbrukstänk i sina montrar. Exemplet på bilden ovan visar företaget Flokk som tillverkat sin monter av kartong och tomma papprullar, som en del av konceptet “Borrowed from the Loop”. Det fanns också en intressant utställning kallad Plastic Perspectives, som med konstinstallationer belyste problematiken kring vår platskonsumtion.

Bland en uppsjö av utställare så vill jag lyfta fram tre personliga favoriter – företag med innovativa och klimatsmarta produkter. Den första är Crème Atelier, ett litet företag som skapar 3D-printade lampor i ljuvliga färger och böljande former. Varje lampa tillverkas på beställning lokalt i Stockholm och materialet består av majsstärkelse och återvunna livsmedelsförpackningar.

Nästa favorit är Made in GBG som också skapar vackra lampor, men dessa är handgjorda av aluminiumnät. Varje lampa tillverkas på beställning, vilket gör att kunden själv kan välja färg, storlek och utförande på just sin unika lampa.

Tredje och sista favoriten i min lilla topplista är Nordgröna, som tillverkar vackra, naturliga ljudabsorbenter av lav. Laven odlas lokalt i Arlöv och är en råvara som både är snabbväxande och även återväxande, vilket skapar en cirkulär, hållbar produktionskedja. Denna typ av “mossväggar” och installationer tror jag vi kommer se mer av, inte bara i offentlig miljö utan även i våra hem framöver. Utöver att dämpa ljud så kan de också hjälpa till att balansera luftfuktigheten i ett rum, dessutom skapar de en väldigt naturlig och rogivande känsla.

Nästa
Nästa

Duka fint med enkel vikning